s.v. Groot Ravenstein

Welkom
01

Nieuws en evenementen
02

Interne Competitie
03

Foto's
04

Externe Competitie
05

Partij-analyse
06

Links
07
Partij-analyse
De eerste ronde in de externe competitie van de NBSB moest Groot-Ravenstein naar de Raadsheer, helemaal in Zundert ten zuiden van Breda tegen de Belgische grens. Werden vooraf onze kansen als redelijk optimistisch ingeschaald, de krachtsverhouding op rating zou iets in ons voordeel zijn, werd het toch een behoorlijk koude douche. We verloren met 5.5 tegen 2.5, daar hadden we de lange reis niet voor gemaakt!
Er is veel gedebatteerd over de oorzaken van dit verlies, maar de kern van het verlies is toch dat we niet met ons sterkste team konden spelen. Twee van onze mensen waren nog niet speelgerechtigd, een ander moest zonodig op vakantie... maar de volgende ronde zou het beter moeten gaan.

De tweede ronde was, thuis, tegen de Stukkenjagers 4 uit Tilburg. Een sterke tegenstander, gemiddeld ruim 100 Elo-punten meer dan ons. Maar dit keer konden we beschikken over de twee schakers die voorheen niet speelgerechtigd waren en konden we bijna ons sterkste team opstellen. Vakanties blijven een heikel probleem...
Uiteindelijk verloren we deze uitdaging met 6 tegen 2. Alleen Gerard en Rene wisten hun partij tegen sterkere tegenstanders remise te houden. De enige winstpartij was die van Arjan Schuurmans, een van onze nieuwe aanwinsten. Arjan is een sterke schaker maar zijn laatste officiele externe wedstrijd (dus ook de rating) is bijna tien jaar geleden. Dus de onzekerheid was groot, de spanning, het gemis aan routine, de zenuwen.... al die zaken bleken in de opening desastreus. Hij moest al snel de Dame geven voor twee stukken, en zijn tegenstander dreigde te promoveren op h8.
In plaats van op te geven of voor de vorm door te spelen, pepte hij zichzelf op met de gedachte dat hij zich niet van het bord liet tikken in zijn eerste partij voor sv Groot-Ravenstein. Hij wist dreiging te creeren en haalde de 40 zetten met minder dan een minuut op de klok. Toen kreeg ook zijn tegenstander in de gaten dat hij de winst had laten liggen en in de verdediging gedrongen was. Op het cruciale moment koos Arjan's tegenstander voor afruil in de hoop dat de tijdnood (minder dan vijf minuten tot het einde) Arjan noodlottig zou worden... dat werkte als een boomerang. Hij ging roemloos ten onder.
De partij van Arjan Schuurmans en Jean-Marie Wildeboer Schut kun je naspelen door hier te klikken. De analyse is door Fritz 13, af en toe aangevuld door Arjan zelf. Het is een waanzinnige partij, of zoals de teamcaptain van Stukkenjagers 4 zei: 'De enige partij die niet verloren kon worden, ging verloren'.
WelkomNieuws en evenementenInterne CompetitieFoto'sExterne CompetitiePartij-analyseLinks